NasQ BBQ- Let’s make some MOINK Balls! – #06

MOINK balls heb ik vandaag gemaakt! Vernoemd naar de geluiden (in amerikaanse spreektaal) die de Koe (MO(h)) en het Varken(OINK) maken.

Let wel! het moet met hoofdletters geschreven worden, anders is het niet geldig 🙂

Begonnen als een leuk gerecht door Larry op het Amerikaanse BBQ Brethren forum is uitgegroeid tot een ware rage door heel de wereld, er zijn zelfs jaarlijkse MOINKball dagen, waar je zelfs gecertificeerde MOINK baller kan worden!
Bijvoorbeeld op het Nederlandse BBQ genootschap; www.bbqgenootschap.nl

De MOINK ball is inmiddels zo populair, dat in 2017 tijdens Koningsdag onze Koning en Koningin de MOINK ball voorgeschoteld kreeg door Jacques in ’t Veld van El Hambre

Recept van BBQ-NL.com:

MOINK Balls – zo maak je deze klassieke BBQ snack!

MOINK Balls (ongeveer 30 stuks)
Ingrediënten:
300 gram ontbijtspek
barbecuerub
barbecuesaus ( zelfgemaakte) of Larry’s Originele Raspberry Balsamic Chipotle Saus (recept staat hieronder)

Voor de balletjes:
750 gram rundergehakt
zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
1 losgeklopt ei
60 gram gekruid paneermeel
118 ml melk
2 eetlepels fijngehakte knoflook
2 theelepels gedroogde peterselie
1 theelepel zeezout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde oregano

Extra benodigdheden:
coctailprikkertjes
rookhout, 1 blokje of handje snippers (gehakt neemt veel rook op, gebruik dus niet te veel) fruithout, appel en kers, doen het hier goed.

Larry’s Originele Raspberry Balsamic Chipotle Saus voor MOINK Balls
Ingrediënten:
240 ml frambozenjam, zonder zaadjes
60 ml balsamicoazijn
3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
1-2 chipotles in adobosaus, zaadjes verwijderd en fijngehakt